Kategórie
 
 
 
 
 

Vyberte si správne zimné pracovné oblečenie

zimné pracovné oblečenie

Tohtoročná zima síce nie je extrémne tuhá, no občas prekvapí. Dážď sa strieda so snehom a dlhodobá práca v exteriéri dá zabrať aj otužilcom. Ste na tieto podmienky pripravení?

Zimné pracovné oblečenie vás ochráni pred vplyvmi vrtošivého počasia, môže však znížiť vašu pohyblivosť. Nie vždy platí, že najhrubšia pracovná bunda je najvhodnejšia. Jednoduchým spôsobom, ako sa cítiť pohodlne a zároveň v teple aj počas práce vonku je vrstvenie.

Bavlnené tričko alebo tielko

Spodnou vrstvou vášho zimného pracovného oblečenia by malo byť tričko zo 100 % bavlny alebo klasické tielko. Bavlnené tričká sú dostatočne pružné na to, aby ste sa cítili komfortne aj pri náročnejšej práci a v porovnaní s umelými materiálmi majú oveľa vyššiu priedušnosť. Veľmi obľúbené je aj funkčné termoprádlo, ktoré nielenže zahreje ale aj výborné odvádza pot a tým znižuje pocit chladu.

Ďalší kus, ktorý si zvolíte, nie je natoľko podstatný, jeho úlohou je vytvoriť vrstvu teplého vzduchu medzi kontaktným oblečením a povrchovým oblečením. Siahnuť môžete po pulóvri, no postačí aj hrubšia pracovná košeľa - samozrejme, ak sa v nej cítite pohodlne a manžety vám pri práci neprekážajú.

Zimná pracovná bunda

Najdôležitejšou vrstvou je jednoznačne zimná pracovná bunda, ktorá musí byť nepremokavá. Aj keď vás spodné vrstvy udržia v teple, ak vám bunda premokne, riskujete zápal kĺbov. Jedným z najhorších zápalov, ktorý vás môže vyradiť z práce na niekoľko týždňov, je zápal bedrového kĺbu. Ako to však súvisí s bundou? Tá vám predsa bedrový kĺb neochráni...

Ak však siahnete po predĺženom strihu, tak áno. Zateplená zimná pracovná bunda má oproti klasickým bundám výhodu, ak presahuje váš pás aspoň o 10 centimetrov. Vďaka vnútornej vrstve teplého vzduchu tak budete chránení pred poveternostnými vplyvmi. Dávajte si pozor na materiál, z ktorého je bunda vyrobená. V prípade vrchnej vrstvy nepotrebujete priedušnú bavlnu, naopak, polyester a mikrovlákno sú vhodnejšie, pretože neprepustia vlhkosť.

V prípade, že sa chystáte do extrémnych podmienok, sledujte na oblečení aj také detaily, ako sú ploché zipsy - tie sú väčšinou navoskované a tiež neprepúšťajú vodu.

Nezabudnite ani na hlavu

Hovorí sa, že hlavou z tela uniká až 70 % tepla. V skutočnosti je toto číslo mýtus, a hoci z rôznych častí vášho tela neuniká teplo rovnomerne, rozdiely nie sú až také výrazné. Napriek tomu nepodceňujte ani výber správnej čiapky. Ideálnou kombináciou vo vlhkejších podmienkach je zimná pracovná čiapka a nepremokavá kapucňa zimnej bundy.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
NAVŠTÍVILI STE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia