Respirátory FFP2 a FFP3 ako ochrana pred vírusmi COVID-19

Kategórie
 
 
 
 
 

Respirátory FFP2 a FFP3 ako ochrana pred vírusmi COVID-19

 

Efektívna ochrana dýchcích ciest pred vírusmi typu SARS, MERS, vtáčej chrípky, či koronavírusu SARS-CoV-2 resp. COVID-19.

Vo všeobecnosti sa tieto vírusy šíria najmä dotykom s nakazeným alebo chorým človekom a prenosom kvapôčkami pri kýchaní a kašli.

Ak sa chceme ochrániť pred rizikom nákazy a najmä ak máme oslabenú imunitu inými chorobami, či vyšším vekom, je vhodné dodržiavať prísnejšie pravidlá hygieny a odporúčame mať k dispozícii na ochranu dychu ochranný respirátor.

Podľa odporúčania ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky je na ochranu dýchania pred nákazou koronavírusom COVID-19 najvhodnejší respirátor triedy FFP2 bez výdychového ventilčeka

Na výber máme viacero overených typov medzi tie najpopulárnejšie patria horizontálne skladané panelové respirátory FFP2 bez ventilčeka s uchytením gumičiek za uši alebo s elastickými gumičkami cez hlavu (respirátor lepšie tesní s gumičkami okolo hlavy ako pri upevnení gumičiek za uši). Pre zákazníkov, ktorí hľadajú väčší a širší rozmer respirátora odporúčame mušľový XL respirátor FFP2 bez ventilčeka.

 

 

Spoločnosť SULKA má v ponuke viacero typov vhodných respirátorov triedy FFP2  pred spomenutými vírusovými infekciami.

Pre najvyššiu ochranu proti COVID-19 odporúčame použiť respirátor triedy FFP3, kde je účinnosť proti vírusovej nákaze až 99 % na porovnanie pri respirátoroch FFP2 je to 94 %. Vhodná je kombinácia respirátora FFP3 s výdychovým ventilčekom spolu s klasickým chirurgickým rúškom, kde vďaka prekrytiu respirátora rúškom neohrozujete svoje okolie vydýchnutými aerosólmi ale zároveň máte nižší výdychový odpor ako pri respirátore FFP3 bez výdychového ventilčeka.

Jednoduché bavlnené rúška, modré jednorazové chirurgické rúška či čínske KN95 respirátory taktiež obmedzia prenos nákazy, ale ich účinnosť je mnohonásobne nižšia ako u kvalitného profi respirátora, nakoľko spojenie tváre a respiračného rúška nevytvára dostatočné utesnenie.

 

 

Pre tých, ktorí sú vystavení priamemu kontaktu s nákazou je vhodné respirátor kombinovať s ochranným štítom, ochrannými okuliarmi alebo uzatvorenými ochrannými okuliarmi, ktoré zabránia priamemu zásahu spŕškou kvapôčkového aerosólu. Vírus sa dostáva do teľa hostiteľa nielen cez nosové sliznice ale aj cez oči.

 

 

TIP na efektívne používanie respirátorov na ochranu proti COVID-19

Môžete si kúpiť 7 ks respirátorov, aby ste mali na každý deň nový a mohli ich striedať na týždennej báze (po 7 dňoch uloženia v suchu a teple by vírus nemal na respirátoroch prežiť) alebo môžete respirátor dezinfikovať ozónovým sterilizátorom. Každý respirátor FFP2 či FFP3 je vyvinutý na jedno použitie resp. jednu pracovnú smenu 8-12 hodín po tejto dobe môže respirátor stratiť svoje filtračné a hygienické vlastnosti. V prípade že sme boli preukázateľne v kontakte s chorými osobami je potrebné kontaminovaný respirátor pravidelne vymieňať.

Pokiaľ sa rozhodnete používať respirátor, pre jeho maximálnu účinnosť sa uistite, či ho máte nasadený správne podľa návodu a či respirátor tesne prilieha ku tvári.

Optimálne tesniace účinky nastávajú po cca 3- 5 minútach od nasadenia a overíte ich silným nadýchnutím, pri ktorom musí respirátor vykonať pohyb smerom k vašej tvári.

Správnou voľbou ochranných prostriedkov dokážeme ochrániť nielen svoje zdravie ale aj zabrániť šíreniu chorôb na ďalšie osoby.

 

Čo s použitým respirátorom alebo rúškom? Kam ho mám vyhodiť ? 

 

 

Rúška či respirátory by sme nemali vyhadzovať v prírode, pretože predstavujú obrovské nebezpečenstvo pre zvieratá. Tie sa môžu zachytiť na gumičkách alebo elastických hlavových pásikoch, čo vedie k ich úhynu. Preto ak rúška už nepoužijete, prestrihnite ich gumičky a zahoďte do čiernej nádoby s komunálnym odpadom. Prospejete tým prírode a zachraníte nejedno zvieratko ;)

 

Váš tím SULKA

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia