Kategórie
 
 
 
 
 

Ochranné pracovné prilby a ako na ne?

 

Ochrana hlavy pri práci je veľmi dôležitá. Každý z nás už od detstva spoznal, aký je nepríjemný náraz do hlavy. Bolesť je veľmi silná a pokiaľ je náraz mohutnejší, tak táto udalosť môže jednoznačne skončiť v nemocnici čo si nikto neželá.

Preto sa pri riziku pádu predmetov za hlavu alebo pri riziku zranenia hlavy chránime nielen v práci ale aj pri rôznych športových a voľnočasových činnostiach ako jazde na bicykli, lyžiach či motorke.

 

V tomto článku sa ale zameriame na ochranu hlavy pri práci.

Pracovné prilby nás chránia proti padajúcim predmetom a mechanickým nárazom do hlavy pri rôznych činnostiach. Ich konštrukciu a vlastnosti upravuje norma STN EN 397, podľa ktorej sú certifikované.

 

Prilby podľa tejto požiadavky musia záväzne spĺňať nasledovné vlastnosti:

  • Tlmenie nárazov v zvislom smere
  • Odolnosť proti prieniku ostrého predmetu
  • Odolnosť voči plameňu
  • Prilba musí umožňovať upevnenie remienkom pod bradu, ale nie ľubovoľne – remienok musí povoliť pri sile min 150N a maximálne 250N čo nie je veľa

 

Prilby podľa normy EN 397 môžu  ale nemusia spĺňať rôzne ďalšie požiadavky:

  • Odolnosť proti nízkym teplotám -20 alebo aj -30C – Vyznačené na prilbe
  • Odolnosť voči veľmi vysokým teplotám +150C
  • Odolnosť voči roztavenému kovu /označenie MM/
  • Elektrická izolácia do 440V, prípadne odolnosť voči bočnej deformácii

 

Elektrikárom pri práci pod napätím však nestačí ochrana 440V a preto máme na trhu prilby spĺňajúce normu STN EN 50365. Tieto prilby musia spĺňať všetky podmienky normy STN EN 397 a navyše nesmú obsahovať žiadne kovové časti. Chránia nás pred striedavým napätím AC do 1000V a jednosmerným DC do 1500V. Tieto elektrikárske prilby väčšinou nemajú vetracie otvory nakoľko by nimi mohol preniknúť náhodne vodič alebo elektrický oblúk.

 

Ďalej máme pracovné činnosti spojené s lezením a tam nemôžeme použiť prilbu s normou EN 397. Predsa len sa tam stretávane s inými prekážkami a obmedzeným priestorom. Lezecké prilby preto charakterizuje norma STN EN 12492.

Táto norma kladie na prilby používané pri horolezeckých činnostiach tieto požiadavky:

  • Tlmenie nárazov v zvislom, prednom, priečnom a zadnom smere
  • Odolnosť proti prieniku ostrého predmetu
  • Kvalitnejší upínací popruh väčšinou 4 bodový  (popruh pod bradou sa rozpojí pri minimálnej sile 500 N)
  • Odolnosť popruhu: maximálna rozťažnosť popruhu pod bradou je 25 mm
  • Lepšia účinnosť nosného zariadenia: prilba nesmie skĺznuť z hlavy

 

Toľko teória a teraz sa poďme pozrieť na to čo je dôležité z pohľadu používateľa.

Materiál prilby: Používa sa ABS plast, HDPE alebo polykarbonát – materiál nie je až taký podstatný, dôležitá je hmotnosť a komfort. Prilba musí byť ľahká, pohodlná a jednoducho nastaviteľná.

Vo vnútri prilby je nastaviteľný kôš, ktorý je konštruovaný najčastejšie ako 4 bodový, 6 bodový alebo 8 bodový. Taktiež počet bodov koša nie je podstatný, oba systémy plnia normu STN EN 397.

   

                                                          

 

Materiál a vyhotovenie potného pásika – je to pásik, ktorý je súčasťou vnútorného koša prilby a absorbuje pot z čela čím zabezpečuje vyšší komfort pri nosení. Potné pásiky bývajú z kože, syntetickej kože, zo špeciálnych funkčných tkanín, prateľné alebo jednorázové vymeniteľné, každému vyhovie niečo iné. Odporúčame vyskúšať na vlastnej koži.

Nastavenie prilby – prispôsobenie prilby k obvodu hlavy býva najčastejšie riešené posuvnou sponou alebo kolieskom. Niekomu vyhovuje posuvný pásik, inému koliesko ale vo všeobecnosti platí, že nastavenie kolieskom je o niečo jednoduchšie, rýchlejšie a hlavne pohodlnejšie.

 

                                                                                           

 

Doplnky - Pri výbere môže rozhodnúť aj možnosť pridania ochranných okuliarov alebo upevňovacie háčiky na čelovú lampu ako je to napríklad u prilieb Alpinworker.

 

                                                                                             

 

Samozrejmosťou nami predávaných prilieb je aj široká kompatibilita so slúchadlami na ochranu sluchu a taktiež štítmi na ochranu zraku od rôznych výrobcov. Ich kompatibilita je zaručená prostredníctvom univerzálnych klipov vďaka, ktorým dokážete pripnúť napríklad ochranné slúchadlá Howard Leight od Honeywell na prilbu od 3M a opačne. Pre tých, ktorým sa nechce rozmýšľať o kombinácií ochranných prvkov môžu siahnuť po celom komplete určenom na prácu v lese alebo v záhrade na kosenie krovinorezom či pílenie motorovou pílou.

 

                                                                                                                   

 

Kto chce univerzálnu lacnejšiu a zároveň veľmi pohodlnú prilbu spĺňajúcu obe normy EN 397 a aj EN 50365 a rýchle nastavenie kolieskom – račetom tak určite siahne po prilbe Honeywell NORTH SHORT HARD BRIM

    

Nezabudnite vždy pri kúpe prilby aj na remienok alebo potný pásik, ktorý je rôzny podľa typu prilby a býva ponúkaný ako príslušenstvo ku pracovným prilbám.

 

 

                                                                                          

 

Životnosť pracovnej prilby – Dátum výroby je väčšinou vyznačený na vnútornej strane prilby na šilte. Životnosť prilby môže byť rôzna v závislosti od materiálu a typu prilby, najviac však 5 rokov od prvého nasadenia.  Čas použiteľnosti uvádza výrobca v návode na použitie. Dátum uplynutia životnosti by ste mali pravidelne kontrolovať, a to aj v prípade, že prilbu udržujete v dobrom stave.

 

 

                              

 

 

POZOR!

Každá prilba, ktorá bola vystavená tvrdému nárazu, musí byť nahradená, aj keď na nej nevidieť žiadne známky poškodenia!

Pracovná prilba nie je drahá ochranná pomôcka ale jej nefunkčnosť vedie k ťažkým úrazom.

 

V krátkosti sme si vysvetlili, na čo sa zamerať pri výbere pracovnej prilby a dobré je povedať ešte niečo aj o ochranných pracovných čiapkach.

Ochranné pracovné čiapky - nazývané aj tvrdé čapice alebo vystužené šiltovky - nie sú obyčajné šiltovky

Nechránia nás síce pred pádom predmetov alebo pred zavesenými či pohyblivými predmetmi ako prilby, ale pred nárazom hlavy o tvrdé nepohyblivé predmety pri stiesnenej pracovnej pozícii najmä zhora. Ochránia nás pred tržnými ranami alebo inými povrchovými zraneniami.

Tieto vystužené čiapky sú ľahké a vzdušné, ochrannú funkciu zabezpečuje plastová vložka často kombinovaná aj s penovým materiálom pre vyššiu pohodlnosť. Veľmi známe na trhu sú čapice JSP Hardcap.

 

                                                                               

 

 

Ochranné vlastnosti týchto čiapok stráži norma STN EN 812.

 

Údržba skladovanie a čistenie – Prilby skladujeme v priestoroch bez prístupu slnečného žiarenia a mrazu. Ošetrujeme ich mydlovou vodou a mäkkou handričkou. V žiadnom prípade nepoužívame abrazívne čističe a organické rozpúšťadlá.

 

Veríme, že Vám náš článok pomohol sa lepšie zorientovať pri výbere ochrannej prilby teraz stačí už len vybrať správnu farbu a ste pri práci chránený.

V prípade otázok Vám s ochotou poradí vyškolený tím SULKA, s.r.o.

 

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia