Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa vyznať v špeciálnych pracovných ochranných overaloch ?

 

Ochranné pracovné overaly ľudovo známe aj ako Tyveky alebo Tajveky sú vyrobené z netkanej textílie označovanej ako SMS textília, ktorá im zabezpečuje špeciálne vlastnosti.  Základnými vlastnosťami tohto typu netkanej textílie sú jej bariérové vlastnosti, ktoré sa využívajú na zabránenie prieniku kvapalín, aerosólov, či pre separáciu veľmi jemných pevných prachových častíc.

Kompozitná SMS textília je skratkou Spunbond-Meltblown-Spunbond technológie a znamená to kompozit pozostávajúci z dvoch vrstiev netkanej textílie spriadanej väzby a jednej vrstvy netkanej textílie z fúkanej taveniny syntetického vlákna.

SMS textília tenká - 15-30 g/m2 sú vďaka svojim priedušným vlastnostiam obzvlášť vhodné na ochranu odevu voči oderu, prachu, špine a hrubím neagresívnym a nejedovatým pevným časticiam. 

SMS textília strednej hrúbky  - 40-65g/m2 sú vhodné na priemyselné i lekárske použitie na výrobu špeciálnych ochranných odevov, overalov, kombinéz a taktiež chirurgických plášťov, sterilizačných obväzov, nálepiek na rany, náplastí atď., Výrobky z SMS textílie sú vhodnejšie ako tie z prírodných materiálov aj vďaka svojim dobrým elektrostatickým a antistatickým vlastnostiam.

SMS Textília hrubá -  65-80g/m2 sú vysokoúčinné separačné materiály a špeciálne materiály. Zároveň sú vynikajúcimi materiálmi odolávajúcimi tekutinám, chemikáliám, olejom či rádioaktívnym časticiam. Používajú sa pri v chemickom priemysle, odmasťovaní priemyselných odpadových vôd, pri čistení znečistenia ropou napríklad ako ponorné steny a priemyselných havárii. V zdravotníctve, chemickom a strojárskom priemysle sa využívajú najmä pre ich dobré dekontaminačné vlastnosti, vďaka čomu ich môžete po dekontaminácii opätovne použiť.

 

 

Kategórie ochranných overalov:

 

Typ

Ochranné vlastnosti

Norma

Piktogram

 

Typ 6

Obmedzená odolnosť proti kvapkám a postriekaniu bez tlaku kvapaliny - ochrana proti netoxickým látkam a zašpineniu

STN EN 13034 + A1

 

Typ 5

Odolnosť proti prachu a tuhým časticiam

 

STN EN 13982-1

 

Typ 4

Odolnosť proti obliatiu kvapalinou, rozstreku kvapaliny pod tlakom, prelepené švy

STN EN 14605 + A1,

 

Typ 3

Nepriepustný pre kvapaliny a aerosoly kvapalín, vodné pary

STN EN 14605 + A1

 

Typ 2

Nepriepustný pre prach, kvapaliny ale priepustný pre plyny

STN EN 943-1

 

 

Typ 1

Nepriepustný pre pevné častice, prach,  kvapaliny a plyny v akejkoľvek forme /chemické odevy/

STN EN 943-1

 

 

 

Ďalšie ochranné vlastnosti:

 

Ochrana proti infekčným činiteľom  - STN EN 14126 - chráni proti nositeľom bakteriálnej a vírusovej nákazy v súčasnosti aktuálny na posúdenie, či ochranný odev chráni napríklad proti prenosu choroby COVID-19.


 

Ochrana proti kontaminácii rádioaktívnymi časticami  - STN EN 1073 - 25 


 

 

Ochranný odev rozptyľujúci elektrostatický náboj - STN EN 1149-5 je dôležitá vlastnosť pri páci s horľavými látkami


 

Ochranný odev FR – flame retardand,  z materiálu spomaľujúceho horenie EN 14116 – na ochranu pri pri práci, kde je riziko vzniku plameňa a horenia. Treba však pamätať na to, že jednorazový overal nie je určený ako primárny odev na ochranu pred plameňom.

 

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že odevy z SMS textílie sú považované za jednorazové, nemožno ich prať, čistiť a sú teda určené na použitie pokiaľ splnia svoj účel, prípadne sa tak znečistia, že ich je nutné vymeniť za nové.

Čo sa týka ochrany pred infekciou vírusmi, baktériami - dezinfekcia odevu a jeho ďalšie použitie je možné pri dosiahnutí spojitej vrstvy dezinfekčného prostriedku na povrchu odevu a zároveň dodržania predpísaného času pôsobenia dezinfekcie. Vo všeobecnosti sa však dezinfekcia a opakované použitie ochranného overalu neodporúča.

V súčasnosti je veľký dopyt po ochranných overaloch z dôvodu ochrany zdravotníckych pracovníkov a pracovníkov testovacích miest pred infekciou COVID 19.

Žiaľ sa ihneď objavili na trhu aj ochranné overaly nízkej kvality, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené požiadavky a normy a navyše nie sú šité podľa európskych veľkostných tabuliek. Mnoho odevov je ušitých z nekvalitnej SMS textílie, alebo dokonca z inej textílie, ktorá je tvrdá a krehká a pri najmenšom namáhaní sa pretrhne.

Požadujte preto od dodávateľa, aby predložil  ES Vyhlásenie o zhode, v ktorom sú údaje o certifikácii, preverte si u vydavateľa certifikátu uvedený ES Certifikát, veľkostné tabuľky odevu, ďalej či má odev označenie a štítok s uvedenými normami, ktoré požadujete.

Neterba zabúdať, že väčšina ochranných overalov sú ochranné prostriedky kategórie III. pre riziká nezvratného poškodenia zdravia a preto sa neoplatí riskovať.

Na ochranu pred infekciou COVID 19 je nutné, aby odev napríklad overal bol certifikovaný na aspoň Typ 5,6 a spĺňal normu STN EN 14126 pre infekčné riziká.

 

Pokiaľ pracujete  na pracovisku s pacientami s chorobou COVID-19 a požadujete vysoký stupeň ochrany môžete použiť ochranný odev typ 4,5,6, ktorý má prelepené švy a poskytuje vyššiu ochranu pred infekciou, pri samozrejmom splnení normy STN  EN 14126. Neprelepené švy sú pri mechanickom namáhaní obleku miesto, kde podtlakom pri pohybe s odevom môžu prenikať jemné aerosóly - nositelia vírusovej infekcie.

 

                                

 

Pre lakýrnikov odporúčame overaly so zadným priedušným dielom priepustným pre vodné pary, ktorý zabezpečí lepší komfort zamestnanca v teplom prostredí lakovacej kabíny. Predná nepriepusná časť ochráni pred aerosólmi striekaného laku. Samozrejmosťou sú antistatické vlastnosti podľa STN EN 1149-5. 

  

Pre chemikov pri práci s agresívnymi chemikáliami, prípadne dekontaminačné práce s neznámymi škodlivými látkami odporúčame overal typu 3,4,5,6, ktorý je zhotovený z polypropylénu laminovaného polyetylénovou fóliou, ktorá odolá silným chemikáliam a zároveň je nepriepustná pre postrek či poliatie kvapalinou, výpary a aerosóly.

         

Ochranné odevy z SMS textílie sú taktiež výbornou ochranou pri likvidácii azbestu, čistení a inšpekcii kanalizácie, práci s pigmentami a inými látkami, ktoré trvalo znehodnotia pracovný odev, likvidácii uhynutých zvierat, likvidácii priemyselných havárii atď.

 

Problematika jednorazových ochranných odevov, ako vidíme, nie je jednoduchá. V prípade otázok Vám s ochotou poradí tím SULKA, s.r.o.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia